urban garden

Har du kastet dig over hjemmedyrkede tomater og krydderurter på altanen? Elsker du at bo i byen men fantaserer om at holde høns? Plukker du ramsløg i byparken og nyder at fremtrylle en lækker ramsløgspesto til din pizza? Tager du familien med ud på landet i weekenderne for at høste æbler eller klappe den ko, som I har andel i? Eksperimenterer du med at kompostere under køkkenvasken eller i en spand på altanen?

Så er du en rurbanite; rural (landlig) + urban. Du er passioneret omkring landlivet men har ingen intention om flytte ud af byen. Og du er slet ikke alene – du er del af en stadigt voksende gruppe af mennesker, som ønsker sig det bedste fra begge verdener; byen og landet. Vi holder af at bo i byen og være en del af byens puls og det urbane liv og ønsker samtidig at have en følelse af at bo i harmoni med naturen. Mange yngre mennesker er rubanites og livet som altangartner kan sagtens forenes med et job i mediebranchen.

“Vi drømmer om en by, der spirer og gror fordi vi ved det giver et bedre miljø, friskere luft og grøntsager med god smag. Vi tror på at det nærdyrkede skaber forbrug med større omtanke, og at vi mennesker, børn som voksne, får det bedre af en tættere kontakt til naturen og der hvor maden kommer fra”. (De 5 Haver)

Byens rurbanies efterspørger og driver nye initiativer, som bygger bro mellem det urbane og det landige. Her nogle eksempler… og der er mange, mange flere…

Byhaver

Gamle industrigrunde og tomme arealer omdannes til byhaver, hvor mennesker kommer og hjælpes ad med at dyrke grøntsager. I København er bl.a. DYRK Nørrebro, Prags Have, Ørestad Urbane Haver, ByOasen,Økologisk Byhave på Enghave Plads.

Open Garden CPH og Tagtomat er et gode eksempler på virksomheder, som er spirret frem båret af folks ønske om at komme igang med det grønne, deres lyst til at vide mere og fine nye dyrknignsfællesskaber.

Bylandbrug

Dyrkning af grøntsager i byerne skyder også frem. Et godt eksempel er ØsterGRO, Københavns første tagfarm. Her sker salget af fødevarer via en CSA model, Community Supported Agriculture, som direkte forbinder landmænd og aftagere. Et andet eksempel er det nye Impact Farm Copenhagen, et hypermoderne væksthus, hvor der på førstesalen spirer små buketter af koriander, persille og basilikum frem under lilla led-lys.

Der er Bybi: ’Vi får byen til at summe af liv!’. Bybi er en almennyttig forening, der udnytter fordelene ved bæredygtig biavl. Det sker ved at skaffe flere bier til byen og oplyse borgerne om, hvordan de ved at passe på bierne også passer bedre på miljøet. Overskuddet bliver geninvesteret i Bybis sociale og miljømæssige aktiviteter. Bybi har byhonningcentral på Sundholm, der giver indblik i Københavns urbane biodiversitet og skaber mulighed for beskæftigelse til hjemløse og andre borgere på kanten af samfundet.

Køb en andel

Byboerne behøver ikke bo på landet for at kunne plukke deres egne æbner eller være med til at passe den ko, som de senere sætter på middagsbordet. Helt nye andelsfællesskaber skyder op som fx Lille Ø Fælles Frugtplantage. Her køber man en andel i frugtplantagen og kan tre gange i løbet af høstsæsonen komme og plukke æbler. Hvis man også ønsker kød på bordet kan man fx være med i Del-en-ko. I årets løb deltager man i fælles arbejdsdage; repererer hegn, slår tidsler og nyder en kop kaffe under åben himmel sammen med de andre andelshavere mens køerne græsser i baggrunden. Når køerne er klar til slagtning modtager man sin andel af det økologiske kød.

Man kan også melde sig ind i et af de nye fødevarefællesskaber som fx Københavns Fødevarefællesskab. Her kan man ved at deltage i driften af foreningen købe lokale grøntsager til indkøbspris. Københavns Fødevarefællesskab samarbejder med lokale producenter om levering af sæsonbaseret økologisk og biodynamisk frugt og grønt.

Vertikale haver

Vi dyrker grøntsager og krydderurter på altanen som aldrig før, en søgning på ‘grøntsager på altanen’ gav 40.900 resultater. Så det er nemt at få råd og vejledning i hvordan man griber sin altanhave an. Haveselskabet fortæller fx om hvordan man kan dyrke permakurlur på altanen. De5Haver holder kurser for kommende altangartnere og i Facebookgruppen Hjemmekompostering kan du få tips og ideer til at kompostere på lidt plads fx på altanen eller kunder køkkenvasken.

Står du og mangler et drivhus på hjul, så du kan køre det derhen, hvor der er sol i din gård, så kan Urban Green House være et bud. Virksomhedens stifter var egentlig godt på vej til at blive sløjdlærer og i forbindelse med sit afsluttende projekt i materielt design designede hun et lille drivhus på hjul. Interessen var imidlertid så overvældende at hun lagde lærergerningen på hylden for at blive selvstændig.

De sociale medier hjæper os på vej

Nye sociale medier skyder op, så vi kan samles, finde ny viden og dele vores erfaringer. Der er fx Københavns Generation Grøn. De præsenterer sig sådan her: Hej Københavner! Trænger du til at få sol på kinderne og jord under neglene? Mangler du jorden, kundskaberne eller måske bare åndsfællerne? Københavns Generation Grøn samler alle byens gårdgartnere, urbane landmænd og altankasse-afficionados om et fælles mål: At gøre byen grønnere.

Og så er der ByHøst, der tilbyder et fællesskab og en platform for mennesker, der holder af at høste og tilberede byens vilde spiselige planter og urter. Vha. bl.a. en mobil app kan man finde byens vilde spiselige planter – og man kan bidrage til fællesskabet ved selv at angive, hvor man finder nye vilde spiselige planter. Der er tip og viden om hvordan man anvender planterne, fermenterer, sylter osv. De holder arrangementer, planteture og fællesspisning.

Og der er en lang række andre initiativer, hvor man bruger de nye medier som brobygger mellem os mennesker og naturen. Det har jeg tidligere skrevet forskellige indlæg om: VILD MAD, Apps connects you with nature, Pluk din mad med mobilen.

Hvis du har lyst at læse mere kan jeg anbefale en rigtig god artikel om Urban Farming skrevet af Signe Wenneberg.

Foto: HDValentin

Written by Trine Plambech

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.