vildmad_07_Fotograf_Nicolai_Engel

René Redzepis non-profit organisation MAD starter sammen med stærke aktører til efteråret et folkeligt mad- og naturprojekt centreret om smag og bæredygtighed. Formålet er at give folkeskoleelever og resten af Danmark mulighed for at blive bedre til at kokkerere med naturens vilde råvarer igennem gratis undervisning. Med 8,5 millioner kroner fra Nordea-fonden får alle danskere mulighed for at deltage.

Når projekt VILD MAD starter til september, skal landets førende mad- og natureksperter arbejde sammen for første gang. Med støtte fra Nordea-fonden leder MAD et større samarbejde, hvor både Friluftsrådet, Byhøst og Naturvejlederforeningen står sammen om et omfattende undervisningsinitiativ, der skal lade danskere opleve mad og natur på nye måder.

– Hos MAD har vi længe arbejdet på at formidle nogle af restaurant Nomas kulinariske idéer til et større publikum, og det her er resultatet af det. En af grundstenene i køkkenet på vores restaurant er råvarer fra den vilde natur, og disse store smagsoplevelser vil vi gerne dele med hele Danmark, fortæller René Redzepi, der er chefkok på restaurant noma og grundlægger af MAD.

vildmad_13_Fotograf_Ulf_Svane.jpg

Vi har de senere år oplevet en stigende interesse for at tage ud i naturen og høste vilde spiselige planter. Men for folk, der ikke er inde i flora og fauna, kan det være svært at vide, hvilke planter der er spiselige, og hvad de kan bruges til. René Redzepi fortæller:

– Jeg synes, det er enormt vigtigt, at vi – og især vores børn – lærer og oplever, hvad der er spiseligt i naturen. Det giver os en helt reel forståelse af, hvordan vi er en del af et større økosystem. Når vi igennem et bæredygtigt forbrug af naturen lærer, hvordan vi skal behandle den, så er det lettere for os at forstå vores afhængighed af den. Det ser jeg som en af de vigtigste erkendelser, hvis vi skal gøre vores vaner grønnere, forklarer René Redzepi.

vildmad_02_Fotograf_Nicolai_Engel

Frank Søndergaard Jensen, professor Københavns Universitet, er enig:

– Der har de seneste år været stor fokus på at udvikle gode muligheder for motionsorienterede aktiviteter i den danske natur. VILD MAD understøtter derimod de mere ‘stille’ naturoplevelser, som kan synes noget oversete for tiden – oplevelser som jeg forventer en større efterspørgsel på.

VILD MAD vil skabe to formidlingsprogrammer, ét til folkeskoler og ét til voksne danskere, som skal drives af de danske naturvejledere og igangsættes i første halvdel af 2017. Programmerne vil lære deltagerne om den vilde, spiselige natur og om, hvordan man kan bruge den i køkkenet. Fødevaresikkerhed og lovgivning er også indtænkt, så sankningen i naturen sker hensigtsmæssigt.

MAD vil også opbygge en digital platform, som gør viden om den vilde, spiselige natur tilgængelig. Således er ambitionen at skabe de gode forhold for sankning, så danskerne kan få flere bæredygtige smagsoplevelser.

– Med VILD MAD vil endnu flere komme ud i naturen og lære, hvordan vilde, spiselige planter kan bruges i vores køkken. Det vil styrke vores måltidskultur og forhold til naturen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter det gode liv.

vildmad_06_Fotograf_Nicolai_Engel

VILD MAD er…

  • formidling om mad og natur til alle danskere
  • en stor database med viden om den spiselige natur
  • nye mobile apps til folkeskolelever og resten af Danmark
  • et undervisningstilbud til folkeskolerne
  • drevet af de danske naturvejledere
  • støttet af Nordea-fonden
  • fastsat til at starte i foråret 2017

Mere information

VILD MAD og MAD
www.vildmad.dk
www.madfeed.co

Nordea-fonden
Kommunikationschef Tine Wickers
+    45 40 70 37 84
tw@nordeafonden.dk

MAD blev stiftet i 2011 for samle kokke, landmænd og akademikere til årlige symposier på Refshaleøen i København. Symposierne har været vel modtaget og er blevet kaldt madverdenens G20 af Wall Street Journal. Danskere som stjernekokken Christian Puglisi og den fagliglitterære forfatter, Tor Nørretranders, har deltaget sammen med de internationale kokke, Alex Atala og David Chang, for at dele spændende idéer. Siden er organisationen vokset og arbejder på projekter, der er udsprunget af symposierne.

Foto: Nicolai Engel, www.vildmad.dk

Written by Trine Plambech

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.